Jump to Navigation

John Caldwell

A John Caldwell álnevet 1989 októberében találtam ki, amikor Trethon Judit felhívott telefonon, hogy a Zrínyi Kiadó fantasy-sorozatot indít, és tudnék-e javasolni kiadásra magyar szerzőtől befejezett regényt. Ekkoriban a korlátozott valutakeretek miatt nehézkes volt külföldi írónak jogdíjat fizetni, ezért is választott a kiadó indulásként magyar szerzőket, de az eladhatóság érdekében külföldi álnevet kértek. Már nem emlékszem, hogy miután megegyeztünk abban Judittal, hogy két hét múlva leadom neki A Káosz Szava c. regényemet, ott helyben bediktáltam neki a John Caldwell nevet, vagy öt perc múlva hívtam vissza... vagy csak másnap hívtam vissza. Nem tudok magyarázatot arra, miért épp John és miért épp Caldwell... ez jutott eszembe, és megtartottam, mert jól hangzott. Akkoriban nem gondolkodtam el azon, nem kellett volna-e valami olyan nevet választanom, ami jobban jellemző rám, jobban csatolható az eredeti nevemhez – a cél csupán a publikálás lehetősége volt, akármilyen néven is. Az sem zavart, hogy ebben az első kiadásban fordítóként kerültem feltüntetésre – az én beleegyezésemmel, persze –, örültem, hogy megjelenhetett az első regényem.
A későbbiekben a humoros, kalandos fantasyknál tartottam meg a John Caldwell nevet, illetve a paródiák esetén – poénból – odaírtam a másik gyakoribb álnevem, Jeffrey Stone mellé társszerzőként.
Már az első években kiderült, hogy létezik több John Caldwell nevű író is, sőt, egyikük még magyarul is publikált, egy útikönyvet, de ekkor már nem akartam változtatni.Main menu 2

by Dr. Radut